Är det möjligt att ersätta köpt öl med hembryggd öl?

Mitt intresse för att brygga öl väcktes för flera år sedan, och den främsta anledningen var att butiksbiträdena på systemet började känna igen mig. En stammis på systemet var ingenting som jag ville vara, så då sökte jag efter lite olika alternativ. Då fann jag alternativet att brygga egen öl, och även andra alkoholhaltig drycker – och det var så allting började. 

För att göra det så enkelt för mig som möjligt så skaffade jag ölsatser för hembryggning, och än idag tycker jag att det är det bästa alternativet. Visst, det är underhållande att experimentera för sig själv ibland, men för min egen del blir det aldrig lika bra som när man använder färdiga ölsatser. Att brygga öl och annan alkoholhaltig dryck är en konst som fascinerar mig, och jag förundras över hur människor än idag dricker samma dryck som för flera hundra, kanske tusen, år sedan. 

Då till min fråga: är det möjligt att ersätta köpt öl med hembryggd öl? Självklart är det det! Att brygga sin egen öl är inte särskilt svårt, särskilt inte om du använder dig av ölsatser. Jag brukar använda mig av bulldog brews ölsatser då jag tycker dessa blir godast, och för att vara helt ärlig så anser jag att dessa blir bättre än det blask som du ibland kan råka få hem från systemet. Förutom öl så är det även möjligt att ersätta i princip all alkohol som du konsumerar: cider, vin, mjöd … you name it! Detta är särskilt bra för den som har en fruktsam trädgård med till exempel körsbär och rabarber. Då hade jag helt klart gjort vin på detta! Min plan är att hitta någon som fått alldeles för mycket bär över i slutet av sommaren och testa att brygga vin själv i år. 

Så, det är definitivt möjligt att ersätta köpt öl med hembryggd öl. Det blir både billigare och godare i längden. Ur ett miljöperspektiv så kommer du även minska på transporten och användandet av aluminiumburkar, om man nu bryr sig om sånt. Det är bara att (öl)satsa!