Låna pengar?

Har du lyckats spara ihop 100 000 kr? Grattis! Eller har du kanske ärvt pengar som du egentligen inte behöver i den dagliga driften i ditt liv? Då är det absolut smartaste att investara pengarna. Men hur bör man då investera 100 000 kr?

Vi kommer i denna artikel ge förslag på olika sorters investeringar och hur du kan gå tillväga. Däremot är vi nog med att påminna om att det är du som ansvarig och att du bör alltid göra en ordentligt research själv innan du väljer att investera dina pengar.

Alltombank är förespråkare för att man bör investera på börsen. Jämfört med många andra investeringsslag så kräver inte börsen lika mycket tid och eget arbete. Väljer du att köpa aktier i bra stabila bolag så kommer du att bli en vinnare på sikt. Det finns ett par enkla punkter att tänka på när du ska investera 100 000 kr på börsen:

  • Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora
  • Var långsiktig – du ska inte behöva använda pengarna på minst fem år
  • Köp aktier i 10-16 st olika bolag
  • Köp aktier i bolag som verkar i minst 5 olika branscher

Tack vare riskspridningen och diversifieringen så ska du med de enkla riktlinjerna kunna sova gott medans dina bolag tjänar pengar åt dig. Vi ger aldrig några specifika köpråd men för att visa ett exempel så kan det vara bra att sprida risken i bolag som inte påverkas av samma marknadsrisker. En aktieportfölj kan t.ex. därför se ut såhär:

ICA gruppen – dagligvaruhandel
Atlas Copco – industri
Skanska – bygg
Castellum – fastigheter
Novo nordisk – läkemedel
Apple – IT & teknik
Zalando – ehandel/retail
Evolution Gaming – gambling
Handelsbanken – bank & finans
Investor – investmentbolag

Vill du handla aktier så gör du det bäst via Avanza – Öppna konto helt kostnadsfritt här!
Läs gärna vår guide om hur du investerar i aktier!

Investera 100 000 kr och bygg din egen bankverksamhet

Via Lendify.se så kan du investera dina pengar i olika korgar av lån. Lendify bistår med plattformen där du som investerare möter låntagare. Alla låntagare har en bra ekonomi och vanliga anledningar till lån är exempelvis renoveringar. Inga lån sker för att personerna har dålig ekonomi.

Alltombank har själva investerat via Lendify och vi är mycket nöjda än så länge. Avkastningen ligger på runt 8,00% per år (ungefär samma som börsens genomsnitt) och du sprider dina investeringar på minst 30st lån. Det innebär att diversifieringen ger dig bra skydd mot om någon låntagare av någon anledning inte betalar.

Du får dessutom ränta och amortering utbetald varje månad och får på så vis ett stabilt flöde av pengar som kommer in på kontot. Vill du återinvestera (rekommenderas starkt) avkastningen så räcker det med ett enkelt knapptryck för det ska ske automatiskt.

Trots att vi är positivt inställda till Lendify så tycker vi att det endast bör vara en del av din totala investeringsportfölj. Men det kan vara ett mycket bra alternativ för att diversifiera dig mot börsens svängningar.

Investera 100 000 kr i fastigheter

Det är i många lägen svårt att investera i fastigheter för 100 000 kr. Däremot finns möjligheten att investera från 20 000kr i fastigheter via Tessin.se. Tessin erbjuder en plattform där låntagare (bolag som ska bygga fastigheter) möter långivare (du som investerare). De flesta samarbeten sker genom utlåning av pengar och du som investerare får en slutgiltlig räntebetalning på 9-13%/år vid lånets inlösen.

De flesta erbjudanden som finns på Tessins plattform brukar vara mellan 12-36 månader och det är ofta nybyggnationer som du investerar i. Minsta investering ligger på 20-50 000kr beroende på projekt. Finanso tycker att målavkastningen visar att även risken är hög. Du investerar ofta i en fastighet och sprider däremot inte risken som vi tidigare har varit inne på.

I just detta läget när du ska investera 100 000 kr så rekommenderar vi inte att använda dig av Tessin. Den enkla anledningen är att risken är hög att endast investera i något enstaka projekt. Eftersom du inte heller har tillräcklig budget för att investera i en portfölj av projekt så tycker vi att det finns andra bättre alternativ när du ska investera 100 000 kr.

Sammanfattning – hur tycker vi att du bör göra?

Det finns givetvis inget rätt och fel, men vi rekommenderar starkt att ha följande som första mål; förlora aldrig pengar. Det innebär att diversifiering bör ligga i fokus. Vi tycker att börsen är det överlägset bästa alternativet när det kommer till investeringar för “småsparare” som det ofta kallas.

Ett förslag kan vara att placera 90% av dina pengar i en stabil aktieportfölj (det fungerar givetvis lika bra med fonder) och 10% i en portfölj av olika lån via Lendify. Det gör att du får en liten diversifiering mot börsen och du får även en mycket bra avkastning på kapitalet.

Investera 100 000 kr med ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten har kallats för världens 8:e underverk och det med all rätt. Vi tänkte visa ett exempel för dig här nedanför så du ser hur viktigt det är att du återinvesterar din avkastning. Låt säga att du ska investera 100 000 kr och att du får en avkastning på 8,00% per år. Återinvesterar du avkastningen så skulle ditt kapital växa i stil med grafen här nedanför:

Japp, de har en app!

Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Avanza - Årets bank 2018

Japp, de har en app!

Sköt sparandet var du än är! Gör som de flesta av våra kunder, ladda ner vår populära app och se hur smidigt du fixar dina ärenden därifrån.

Avanza - Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Hurra! Hurra!

Avanza blev vald till Årets Bank 2018 och har Sveriges nöjdaste kunder för 9:e året i rad.

Vanliga frågor​

Här hittar du de vanligaste frågor om aktier​

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.

Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner. Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!

De allra flesta bankerna idag erbjuder handel med värdepapper till sina kunder. Vi på Alltombank rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK).

Det finns traditionellt sätt två olika typer av aktier. Antingen A-aktier, eller B-aktier. I de flesta fall så räcker det att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.

Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning.