Snabbguide på hur du sätter upp en fondportfölj:

Alltombank Ikon

1. Öppna ett ISK

Öppna ett investeringssparkonto hos Avanza bank, Sveriges ledande bank när det kommer till aktie- och fondspar.

Alternativa investeringar

2. Välj fonder till din portfölj

Diversifiera och sprid risken genom att äga fonder som är exponerade mot olika marknader. Här kan du få lite fondinspiration hos Avanza! Vi tipsar om flera fonder längre ner på sidan.

Automatiskt månadssparande

3. Sätt upp automatiskt månadssparande

Sätt upp ett sparmål på t.ex. 10% av din lön. Starta ett månadssparande så pengarna dras direkt när du får lönen så att du investeras direkt i din fondportfölj. Läs mer om hur du sätter upp ett månadsspar i fonder här!

4. Njut av livet samtidigt som portföljen växer

Det är viktigt att inte helt glömma bort sina investeringar utan iallfall kolla igenom sin fondportfölj en gång i kvartalet för att se om du ska göra några korrigeringar.

Varför ska jag investera i fonder?

Varför ska jag investera i fonder?

Att investera i fonder är perfekt för dig som inte är intresserad av aktier och värdepapper men som inte har tid eller vill att allt ska gå 100% automatiskt. Fördelen med fonder är att du får en mycket bra diversifiering (riskspridning) och du slipper även att lyfta ett finger för att dina pengar ska jobba för dig.

Genom att sätta upp ett automatiskt fondsparande så kommer du bygga en fondportfölj som varje månad fylls på med nya insättningar när lönen har trillat in på ditt konto. Tack vare dina månatliga insättningar, ränta på ränta-effekten och en lång investeringshorisont så kommer du att bli miljonär. Här nedanför hjälper vi dig att bygga en stabil fondportfölj där du kan låta ditt kapital växa i många år framåt!

STEG 1

Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza!

Välj rätt konto för att förvara dina fonder

Som privatperson så finns det egentligen bara ett rätt alternativ när du ska spara i fonder och det är ett investeringssparkonto (ISK).  Investeringssparkontot skapades så sent som 2012 och istället för att skatta 30% på vinsterna så schablonsbeskattas ditt totala kapital och insättningar med endast 0,375%  (gäller för 2017, för mer information: beskattning ISK). Kontot är helt avgiftsfritt i sig själv och du slipper att deklarera helt och hållet.

Två stora fördelar med ISK: Du slipper deklarera och du betalar en schablonskatt istället för vinstskatt 

För juridisk person, t.ex. aktiebolag, så är det istället en företagsägd kapitalförsäkring som gäller. Beskattningen blir näst intill likadan som i ett ISK. 

Det är även viktigt att välja rätt bank. Ett tips för att hjälpa tålamodet som krävs vid fondsparande är att inte använda sig av en bank du loggar in på flera gånger i veckan. Vi tycker att Avanza och Nordnet är överlägsna jämfört med sina konkurrenter för dig som ska investera i fonder, där vi tycker att Avanza bank drar det längsta strået. Vi rekommenderar därför dig att öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza!

Steg 2

Välj rätt fonder för att bygga en stabil och diversifierad fondportfölj

Viktigt att tänka på när du väljer fonder är att hålla avgifterna låga. Även om det låter som små summor nu i början så kan det handla om flera hundra tusen kronor som du kan gå miste om. Det är även viktigt att diversifiera din portfölj så att du är exponerad mot flera marknader.

Fondtips – Sprid dina fondinnehav mot flera olika marknader

När du sätter upp din fondportfölj så bör du sprida dina innehav så du har t.ex. en globalfond, en Sverigefond, en tillväxtfond och en europafond. Det gör att du får exponering mot större delar av världen. Exempel på några av dessa fonderna får du nedanför. Bakom varje fond står även hur hög förvaltningsavgiften är, se till att hålla den så låg som möjligt!

Här nedanför ger vi tips på olika fonder med låg förvaltningsavgift:

GLOBALFONDER

DNB Global Indeks – 0,30%
Länsförsäkringar Global Indexnära – 0,20%
Spiltan Globalfond Investmentbolag – 0,50%
SPP Aktiefond Global A – 0,30%

TILLVÄXTFONDER

Swedbank Robur Acess Asien – 0,20%
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 0,40%
Öhman Etisk Emerging Markets A – 0,90%

FONDER –EXEMPELPORTFÖLJ

Här nedanför visar vi på en exempelportfölj som har en fin riskspridning och där vi försöker hålla nere avgifterna. *Observera att detta endast är en vägledning och ingen definitiv rådgivning.

GLOBALFONDER – 30% av portföljen
Länsförsäkringar Global Indexnära

SVERIGEFONDER – 30% av portföljen
Avanza Zero

TILLVÄXTFONDER – 15% av portföljen
Swedbank Robur Acess Asien

EUROPAFONDER – 25% av portföljen
Handelsbanken Europafond Index

SVERIGEFONDER

Avanza Zero – 0,00%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 0,20%
Didner & George Aktiefond – 1,22%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära – 0,20%
SPP Aktiefond Sverige A – 0,20%

EUROPAFONDER

Swedbank Robur Europafond – 1,25%
Handelsbanken Europafond Index – 0,40%
SEB Europa Indexfond – Lux – 0,40%

Steg nr 3 – Månadsspara i fonder

Många av oss lever med tanken att vi sparar det som finns över av lönen i slutet av månaden. Det är dag att ändra på det! Sätt upp en automatisk överföring av t.ex. 10-20% av lönen som dras direkt när lönen har anlänt på kontot. Pengarna förs då över till ditt investeringssparkonto och placeras automatiskt i ditt månadsspar i fonder. 
Läs mer om hur du startar ett automatiskt månadssparande här!

FONDSKOLAN

FONDSKOLAN

Här nedanför ger vi svar på de vanligaste frågorna när det kommer till att investera i fonder

En fond kan enkelt beskrivas som en portfölj med värdepapper av olika slag som t.ex. svenska och utländska aktier, obligationer och andra värdepapper. Fonden ägs av fondandelsägarna och hur stor del varje fondandelsägare äger baseras på summan man investerat i fonden.

Investera i fonder är en bra sparform där du sprider dina investeringar över flera olika värdepapper. Det medför att risken sprids och sänks jämfört med aktier där du investerar i samma sorts värdepapper. Valfriheten för ditt sparande är stort då du själv kan avgöra hur stor summa du vill investera, hur ofta du vill avsätta pengar till ditt sparande, vill du satsa allt på en gång eller månadsspara? Vi rekommenderar att månadsspara.

Investera i fonder – Olika sorters fonder

Det finns flera sorters fonder med olika risknivåer. Här är de tre huvudkategorierna är:

Aktiefonder

En aktiefond är en fond där minst 75 % av kapitalet är placerade i aktier eller aktieliknande instrument. Enligt lagen måste en svensk aktiefond innehålla aktier från minst 16 stycken olika bolag. Avkastningen i fonden beror på hur dessa aktier utvecklas. Detta är de typ av fond som har högst risk på grund av aktiemarknadens kraftiga svängningar. Men precis som med mycket annat ger en högre risk och oftast högre avkastning. Är man ute efter hög avkastning på sina fonder är aktiefonder ett bra val.

Hedgefonder

Ordet hedge kommer från engelskans ord för skydd. Tanken med denna typ av fond är att de lättare ska kunna skydda sig mot en nedgång på de olika marknaderna som fonden innehåller. Detta har skapat friareplaceringsregler än vad vanliga fonder har.

Räntefonder

En räntefond är en fond som placerar sin förmögenhet i räntebärande värdepapper. Detta kan tex vara obligationer och statsskuldsväxlar. Räntefonderna brukar delas in i korta respektive långa räntefonder beroende på hur långa löptider fonden har. En kort räntefond har en löptid på mindre än ett år och en lång räntefond investerar på löptider mer än ett år. En räntefonds avkastning baseras på ränteutvecklingen i samhället. När räntan sjunker stiger värdet på fonden och omvänt. Detta är den fondtyp med lägst risk då räntemarknaden inte svänger så kraftigt.

Sedan finns det även:

 • Blandfonder – En blandfond är en fond som placerar i både aktier och räntebärande värdepapper.
 • Fond i fond – En fond i fond är en fond som placerar i andra fonder istället för i aktier eller andra liknande värdepapper.
 • Indexfonder – Indexfonder är fonder som är s.k. passivt förvaltade. Tanken med fonderna är att de ska utvecklas i linje med det index som de ska följa tex OMX Stockholm 30. Förvaltarna försöker alltså inte slå index utan enbart följa den allmänna utvecklingen.
 • Globalfonder – En globalfond placerar i värdepapper på börser världen över.
 • Länderfonder – Fonder som placerar i ett specifikt land.
 • Regionfonder – Regionfonder är fonder som placerar i specifika regioner. Det kan vara Asien, Europa, Latinamerika men även regioner i mindre omfång.
 • Branschfonder – Fonder som placerar i en specifik bransch.

Hur fungerar det?

Du kan investera i fonder på många olika sätt, antigen via din bank, ett fondtorg på nätet eller direkt av ett fondbolag. Det största utbudet finner du på ett fondtorg. När du bestämt dig för vilken eller vilka fonder du vill köpa lämnar du en köporder till din bank, fondtorg eller fondbolag.

Fördelar och nackdelar med fonder

En fördel med att investera i fonder är att det är mycket enkelt sätt att månadsspara på samtidigt som det ger en bättre avkastning än vad du får genom sparrätan på ditt sparkonto. Det går att utan att sätta in pengar regelbundet av olika summor, stora som små.

Det går att hitta fonder som är helt avgiftsfria och som följer det svenska indexet vilket är en bra nybörjartjänst. En av dessa är Avanza Zero som är nätbanken Avanzas indexfond.

Det största problemet med att investera i fonder är de höga avgifterna. Det kostar att låta någon annan sköta sina investeringar och det är inte ovanligt med fondavgifter på 2 – 3 % per år som i längden kan skapa höga avgifter. Därför är det viktigt att alltid ha koll på förvaltningsavgiften.

Smarta tips och råd innan man bestämmer sig för att investera i fonder

Det finns vissa saker som du bör tänka på och bestämma dig för innan du ska investera i fonder.

 • Vad har du för mål med ditt fondsparande? Vad har du för syfte med din investering?
 • Hur mycket pengar vill du investera? Investera enbart pengar du kan vara utan och som inte är belånade. Du kan aldrig veta att fonden går bra och du får tillbaka dina pengar. Du vet heller aldrig när det är läge att plocka ut vinsten.
 • Tänk över hu länge du vill satsa dina pengar. När beräknar du att ta ut din vinst? Detta har även en stor betydelse för när du skall bestämma din riskfaktor.
 • Välj vilka risker du är villig att ta? Ska du satsa på en fond med hög eller låg riskfaktor? En gammal sanning säger att högre risk ger högre avkastning. Men hur reagerar du om fonden svänger mycket och media kanske svartmålar en nedgång. Har du is i magen för att stanna kvar och tro på di investering eller följer du media och hoppar av och går ur fonden med en eventuell förlust? Kommer du att kunna sova gott på natten trotts att fondens värde svajar mycket?

Analysera sedan de olika fonderna och välj de som är bäst utifrån dina placeringsparametrar. Välj en risknivå som passar in på din personlighet, placeringshorisont och övriga förutsättningar.

Månadsspara och investera i fonder löpande

Att kontinuerligt köpa fondandelar och inte satsa hela summan på en gång gör att du säker dina risker genom att du inte behöver tänka så mycket på när det är rätt läge att köpa och rätt läge att sälja. När du månadssparar investerar du konstant och kan faktiskt vara glad över nedgångar på börserna eftersom du då får nya fondandelar till lägre pris. Ett annat tips är även att sprida sina pengar i olika fonder för att minska risken ännu mer.

Avgifter till fonder

Du bör även känna till att det tillkommer vissa avgifter ihop med ditt fondsparade. Fondförvaltarna tar ut olika avgifter för att förvalta dina fonder. Det finns fyra typer av avgifter: Köpavgifter, säljavgifter, förvaltningsavgifter och prestationsbaserade avgifter. Dessa avgifter utrycks i procent vilket innebär att summan varierar beroende på hur mycket dina fonddelar är värda. Var alltid observant på avgifterna när du ska investera i fonder. Passar det inte att investera i fonder? Kanske är aktier något som passar dig bättre? Läs vår guide om hur du kan investera i aktier idag!