Här nedanför hittar du information om hur du kan köpa aktier för att bygga en stabil långsiktig aktieportfölj. Vi vill dock klargöra direkt att du inte ska läsa detta som råd utan att göra din egen analys. Vi skriver för att inspirera och det är just det vi vill att du ska bli; inspirerad. Istället för att låta dina sparpengar ligga och skräpa på ett vanligt sparkonto så kan du sätta dessa i arbete. Med det menar vi att du kan köpa aktier eller olika investeringar som sedan tjänar pengar åt dig.

Att bygga en aktieportfölj som är stabil och långsiktigt hållbar är i teorin inte så svårt. Det finns två grundregler när du ska bygga din aktieportfölj; köp bra stabila bolag som tjänar pengar och diversifiera (sprid riskerna) din aktieportfölj genom att äga 10-15 olika bolag i 5-6 olika branscher. Glöm “förhoppningsbolagen” som någon gång i framtiden kanske slår igenom. Köp stabila bolag och bygg en hållbar aktieportfölj så du kan somna gott varje kväll i vetskapen om att du är delägare i några av världens mest framgångsrika bolag.

Steg nr 1 – Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring?

Beroende på hur långt ni har kommit i era investeringsplaner så börjar allt med att välja aktiemäklare och vilket konto som värdepapperna ska förvaras i. För oss är det en självklarhet att använda sig av Avanza Bank och öppna ett investeringssparkonto (ISK). Läs mer om skillnader och hur du bör tänka när du ska välja investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Investeringssparkonto
ISK-kontot gör att du inte behöver deklarera dina köp och sälj och blir beskattad genom en schablonskatt på 0,375% (2017, kan justeras). Det betyder att du istället för att skatta 30% på dina vinster så skattar du endast 375kr om ditt kontos totala sparkapital är 100 000kr.

Kapitalförsäkring
Ett KF-konto fungerar näst intill på samma sätt som ett ISK, men det är försäkringsbolaget som äger aktierna istället för du. Vi tycker att i de allra flesta lägen så bör du använda ISK-konto framför KF.

Steg nr 2 – Köpa aktier / Vilka aktier ska jag välja för att bygga en stabil aktieportfölj?

Aktiespararna har tagit fram mycket bra “Gyllene regler” när det kommer till att köpa aktier och bygga en aktieportfölj. När ett enskilt bolag eller bolagets aktie underpresterar på börsen så kallas det för bolagsrisk. För att sprida bolagsrisken så bör du äga 10-15 bolag i din aktieportfölj. Förutom bolagsrisk så finns det även en marknadsrisk att beakta. Marknadsrisk kan t.ex. vara då det kommer nya skatteregler för en hel bransch och de flesta bolagen påverkas. Genom att köpa aktier och äga bolag i 5-6 branscher gör att du blir väl diversifierad.

Sammanfattning av riktlinjer för en stabil aktieportfölj: 10-15 bolag i 5-6 olika branscher.
Vi ger ett par exempel här nedanför, men tänk på att de endast ska ses som inspiration och inte tips på aktier:

Steg nr 3 – För över pengar till ditt investeringssparkonto

När du har öppnat ett investeringssparkonto (eller en kapitalförsäkring om det passar dig bättre) hos Avanza så blir nästa steg att sätta in pengar på ditt konto för att kunna köpa aktier. Det gör du enkelt genom banköverföring eller direktinsättning på siten. Vi rekommenderar att du sätter upp en automatisk överföring per månad som dras direkt när lönen har trillat in på kontot.
Här kan du läsa mer om hur du sätter upp en automatisk överföring varje månad!

Steg nr 4 – Återinvestera utdelningarna och köp aktier med jämna mellanrum

Ränta på ränta – effekten brukar kallas ibland för världens 8:e underverk. Genom att återinvestera utdelningarna som du får från dina aktieinnehav så kommer du att nå fantastiska resultat med en lång investeringshorisont. Om du dessutom fyller på med nya pengar genom att t.ex. månadsspara och köpa aktier löpande så kommer du att kunna nå nivåer som du förmodligen tidigare aldrig kunnat föreställa dig. Köper du aktier med jämna mellanrum så sprider du risken att köpa aktier när börsen är “på toppen” innan en eventuell nedgång. Skulle en nedgång komma så får du möjlighet att köpa ytterligare aktier fast för ett billigare pris.

Räkne-exempel: Du har 100 000 kr att börja med när du ska starta din aktie portfölj (det går givetvis att starta med 1000kr också), dessutom månadssparar du 3000 kr varje månad som du köper aktier för. I exemplet utgår vi från att du når en genomsnittlig avkastning på 9% per år. Vidare räknar vi på att du är 25 år gammal och ska spara till pensionen, alltså i 40 år. 

Som du ser så kan man uppnå mångmiljonbelopp även med små summor sparade varje månad. 3000kr är långt från en liten summa för de flesta av oss, men även 500kr eller 1000kr växer till stora summor om du återinvesterar utdelningarna och har en lång investeringshorisont! 
Känns det jobbigt att behöva köpa aktier och läsa på om olika bolag? Då är det bättre att du sätter ett automatiskt månadsspar i fonder – läs mer om hur du investerar i fondportfölj här! 

Disclaimer: Gör alltid din egen riskanalys. Vi rekommenderar aldrig några specifika investeringsstrategier/bolag, vår vision är att inspirera folk till att förbättra sin privatekonomi. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora och ha alltid en sparhorisont på minst 5 år om du ska placera dina pengar på börsen. Vi arbetar som återförsäljare och får en ersättning för de kunder vi vidarebefordrar till Avanza. Det innebär dock ingen skillnad för dig som läsare/kund. 

Köpa aktier – Vad är en aktie?

En aktie är en ägandedel i ett företag. Det betyder att är du köper en eller flera aktier blir du e form av delägare i företaget och har därför en procentuell rätt till den vinst som företaget gör. På så sätt kan du då känna pengar på aktier om det går bra för företaget. Om företaget istället gå i förlust förlorar du pengar. När du köper en aktie registreras du i en aktiebok som är e förteckning över alla ägare i företaget. Förr fick man ett aktiebrev som var ett fysiskt bevis på att du ägde en del av företaget. Idag sker allt elektronisk och ser därför ut på ett annat sätt. Aktiebrevet kallas idag för avräkningsnota och den kan du få tillgång till via Euroclear Sweden AB, din mäklare eller din bank beroende på vem du valt att köpa aktien/aktierna via.

För att köpa aktier i ett bolag (investera i aktier) krävs det att företaget är ett aktiebolag som är har aktier noterade på börsen eller en handelsplattform. Varför företagen väljer att sälja vissa av sina aktier kan det finnas flera anledningar till men i grunden är det ett sätt att finansiera antingen när företaget bildas eller när de anser att nytt kapital behöver komma in i bolaget.

Investera i aktier – Olika sorters aktier

Det finns olika typer av aktier, såkallade stamaktier och preferensaktier. Stamakterna brukar sedan delas in i A-, B- och C-aktier. Vad som skiljer dessa åt är olika åt från företag till företag då företaget själva bestämmer detta. Men det kan t.ex. handla om hur stor rösträtt de olika aktierna ger vid en såkallad bolagsstämma.

En preferensaktie är en som en stamaktie men “räknas lite högre” när det handlar om att få ta del av bolagets pengar. I Sverige så är det väldigt vanligt att preferensaktierna ges ut med en förutbestämd utdelningsnivå. T.ex. att preferensaktieägarna ska ha rätt till 5 kr i utdelning varje kvartal. Finns det ett sådant förutbestämt avtal och företaget av någon anledning inte skulle kunna betala ut summan så lagras det som en skuld till preferensaktieägarna med en hög räta som företagsägarna måste betala ut innan de själva kan fortsätta ta ut en egen vinst.

Köpa aktier nybörjare

För att handla aktier krävs det först att du öppnar ett konto hos en aktiemäklare (Vi rekommenderar dig att använda Avanza Bank som är ledande nätmäklaren i Sverige – Öppna ett konto på 2 minuter hos Avanza bank), bank eller Euroclear Sweden AB som är Sveriges centrala värdepappersförvarare och Sveriges enda inhemska system för värdepappersavveckling.

Sedan meddelar du dem vilket företag som du vill investera i och hur många aktier du vill köpa och investerar dina pengar. När köpet är genomfört är det bara att sätta sig ner och följa kursutvecklingen. När du känner dig nöjd med din avkastningen på din investering och den utdelning den förhoppningsvis har gett dig säljer du dina aktier på samma sätt som när du köpte dem, du anger priset du är villig att sälja för och hur många aktier du vill sälja, sedan ger man sig ut i budgivningen på precis samma sätt igen och får då pengarna på kontot. Det kan ta flera år att uppnå den önskade vinsten och därför gäller det att kunna ha tålamod när man väljer att investera i aktier. Att investera i aktier är ett investeringsslag där det krävs långsiktighet för bästa resultat. Du bör inte investera i aktier om du har tänkt att använda pengarna inom 5 år. Läs gärna vår guide längst upp på sidan om du vill börja handla aktier som nybörjare!

Investera i aktier – Aktieutvecklingen genom tiderna

Men hur bra fungerar då att investera i aktier som sparform? Ger det en bra avkastning? Allt handlar om hur bra tålamod man har och vilket bolag som man investerar i. men tittar man på utvecklingen de senaste 100 åren på stockholmsbörsen ger aktier en genomsnittlig utdelning på ungefär 10 % per år, trots våra oljekriser, fastighetskriser och IT-krascher.

Även den amerikanska börsen har samma historiska genomsittliga utdelning . Detta bevisar att aktier är en överlägsen sparform som på sikt ger en bra avkastning.

Självklart kan du känna pengar även på kortare sikt men då får du vara mer aktiv och bevaka aktierna och nyheterna kring dem. Ta t.ex. Nintendo som har haft en ganska jämn kurs sedan början på 90-talet förutom toppen under högkonjunkturen mellan 2006-2008 då aktien hade riktigt lönsamma år. Nyligen lanserade dem appen och spelet ”Pokémon GO” som bidrog till att aktien fördubblades på en vecka. De som var med och ägde aktier under den veckan fick en riktigt bra avkastning. Nu är bara frågan, kommer den fortsätta stiga så att man kan plocka ut en ännu högre avkastning eller var detta bara e kort och tillfällig höjning så att det är dags att sälja sina innehav?

Aktiekurser & tjänster online

Men hur ska man kunna veta och lära sig hur marknaden fungerar. Hur kan man ta reda på vilka nyheter det finns kring de bolag man valt att investera i eller redan har köpt aktier i? Förutom fysiska kurser runt om i landet och i världen finns det mycket hjälp på nätet. Det finns utbildningar, videobloggar, forum och nyhetsflöden.

Förutom detta erbjuder många företag och banker signallistor, analystjänster och investeringstips som är till för att vägleda dig till rätt affärer. Vissa är kostnadsfria, vissa ingår när du startar ett konto ho din bank eller aktiemäklare andra får du betala en slant för. Det som är gemenamt för dem är att beslutet för vart och när du skall investera är alltid ditt och ansvaret ligger därför på dig.

Att tänka på innan du börjar att köpa aktier & investera i aktier

Att handla med aktier är väldigt tidskrävande, framförallt i början då det är mycket att sätta sig in i för att förstå hur allt fungerar. Sedan kräver det att man hela tiden bevakar sina investeringar så att man vet när det är dags att sälja respektive köpa. Men för detta stora arbete kan du förvänta dig en hög avkastning. Men ha som mål att det minst kommer ta 3-5 år innan det ger en riktigt bra avkastning när du tänkt spara i aktier.

För att minska riskerna bör man sprida sina investeringar mellan olika bolag, inte satsa allt på en häst. Sprid även investeringarna över tiden och investera inte alla besparingarna på samma gång. Undvik även att handla med belånade pengar.

Hur mycket skall man då investera när man väl ska spara i aktier? En bra riktlinje kan vara att investera minst den summa som krävs för att maximera bankens så kallade köp- och säljavgift. Denna avgift kallas för courtage. Den brukar ligga mellan 0,15 procent och 0,65 procent beroende på vilken lista aktien handlas på och transaktionens storlek.

Spara i aktier – Den moderna tiden ställer nya finansiella krav

Vi lever i tider som är såväl fantastiska som de är turbulenta. Teknologisk och medicinsk utveckling har gjort att vi lever allt längre. Men samtidigt har globala katastrofer och politiska konflikter resulterat i att många personer blivit väldigt osäkra gällande hur man bäst planerar inför framtiden. Detta avspeglas inte minst i folks privatekonomiska ställningstaganden. Med nuvarande ränteläge så innebär pengar på ett sparkonto att man inte ens håller jämn takt med inflationen, vilket gör att många söker sig till aktier som en mer gynnsam sparform.

Köpa aktier – Aktiemarknaden är en historisk vinnare

Ett vanligt förekommande påstående är att aktiemarknaden i snitt har gett en årlig avkastning på fem procent. Intressant nog så har vår egen Stockholmsbörs under de senaste trettio åren gett oss mer än det dubbla. Den som kring 1990 valde att spara i aktier och investerade blygsamma tusen kronor om året hade, tack vare ränta på ränta-effekten, nu haft runt tre hundra tusen kronor på kontot. Så börja med aktier idag!

Någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sedan.” – Warren Buffet

Det finns helt enkelt ingen annan sparform som kan konkurrera när det kommer till avkastning över tid. Vad som gör det hela särskilt gynnsamt för sparare är att man själv väljer sin riskspridning. Endera väljer man på egen hand ut enskilda bolag som man upplever ha en framtid, eller så satsar man på investmentbolag, aktiefonder eller liknande som i sin natur bjuder på en bredare exponering mot marknaden. Vad är det som stoppar dig från att börja med aktier idag?

Aktier för nybörjare – Enklare än någonsin att börja med aktier

Sverige har verkligen gått i bräschen när det kommer till att möjliggöra för privatpersoner att investera i aktier. Med stor konkurrens mellan både storbanker och nischbanker har det dykt upp flera aktiemäklare som numera erbjuder gratis och kurtagefri handel. Vad detta innebär är att aktiehandel är billigare än någonsin. Utöver detta är tillgången till utländska marknader stor. Så det är lika enkelt att investera i Svenska företag som det är att investera i Amerikanska, Tyska eller varför inte Kanadensiska.

Men vad är egentligen en aktie?

Detta är en fråga som många undviker att ställa då den ibland känns lite för självklar. Eller så upplevs det pinsamt att reflektera över något som många tar för givet. Tänk att alla någon gång har varit nybörjare på aktier och ställt sig samma fråga. Men hur man än förhåller sig till frågan är det bra att påminna sig om det grundläggande. En aktie är helt enkelt en andel i ett företag som drivs i formen aktiebolag.

När man äger en aktie har man rätt till den värdeökningen på andelen som avspeglas på aktiemarknaden, eventuell vinstutdelning från företaget och ofta även rösträtt på företagets årsstämma. Därmed blir man som aktieägare helt enkelt en delägare i det företag som man valt att köpa aktier i. Det är en ganska spännande tanke att man när som helst kan köpa en liten del av såväl internationella företag så som Apple och även inhemska klassiker likt Cloetta.

Det är egentligen bara fantasin och ens eget intressen som sätter gränser för vad man väljer att köpa. Frågan som du däremot alltid bör ställa dig innan du köper är huruvida du tror att företaget i fråga kommer att ha en ljus framtid.

Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Japp, de har en app!

Sköt sparandet var du än är! Gör som de flesta av våra kunder, ladda ner vår populära app och se hur smidigt du fixar dina ärenden därifrån.

Hurra! Hurra!

Avanza blev vald till Årets Bank 2018 och har Sveriges nöjdaste kunder för 9:e året i rad.

Vanliga frågor​

Här hittar du de vanligaste frågor om aktier​

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.

Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner. Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!

De allra flesta bankerna idag erbjuder handel med värdepapper till sina kunder. Vi på Alltombank rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK).

Det finns traditionellt sätt två olika typer av aktier. Antingen A-aktier, eller B-aktier. I de flesta fall så räcker det att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.

Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning.