Tyngdtäcke

Vikttäcken är ett täcke som är väldigt tungt eftersom man fyllt upp täcket med fyllningar som ger täcket dess tyngd. Dessa fyllningar varierar men de vanligaste är bolltäcken och då fyller man täcket med glaskulor, granulatkulor eller plastkulor och då kommer täcket följsamt krama om dig när du sover vilket kommer utlösa en rad positiva effekter.

Hur vikttäcket påverkar din kropp

Det funkar som så att täckets vikt kramar om din kropp på ett behagligt sett vilket utlöser serotonin och oxytocin, dessa är våra må bra hormoner och kommer få oss att sova djupare och bättre. Dessa hormoner framhäver också sömnhormonet melatonin som gör att vi känner ett djupare lugn och kan somna in mycket lättare. 

Vilka använder sig av tyngdtäcken?

Längre bak i tiden var det bara patienter som använde sig av tyngdtäcken för att behandla diverse psykiska sjukdomar men idag så är det väldigt många olika människor som använder sig av tyngdtäcken. Många som upplever att dem har börjar sova dåligt eller kanske lider av oro & ångest använder sig av tyngdtäcket för att hjälpa till i sitt tillfrisknande. 

Lista på populära tyngdtäcken

  • Heavy sleeper
  • Zenkuru
  • Borganäs
  • Cura tyngdtäcke 

Väljer rätt tyngdtäcke för din vikt

Det är mycket viktigt att ni väljer rätt täcke för er kropp så ni får ta del av dessa positiva effekter som man får. Generellt så säger man att man ska köpa ett tyngdtäcke som utgör ungefär 10-15% av din kropps vikt.