Att ge tips om aktier för nybörjare är känsligt. I denna artikel kommer vi beskriva vad en aktie är och ett par bolag som kan vara bra för en långsiktig nybörjarportfölj.

En aktie kan man köpa som en investering i ett annat företag om man är sugen på att testa något nytt. Man säger att man då blir delägare och det är väldigt många som gör detta som en investering. En aktie medför också att man får rösträtt på bolagsstämman. 

De som vill ha stort inflytande i ett företag köper många aktier, till exempel investmentbolag som har som affärsidé att gå in i företag och få så mycket makt som möjligt. Det finns aktier för nybörjare som har förväntad låg avkastning och därmed oftast en låg risk, sedan finns det aktier som kan ha hög avkastning men däremot en hög risk.

 • Stabila bolag och aktier för nybörjare
 • Vad är aktier för något?
 • Värdet på en aktie
 • Varför ska man äga aktier?
 • Investor är en bra aktie för nybörjare
 • Bästa nybörjaraktierna
 • Börja med investmentbolag och fonder

Stabila bolag och aktier för nybörjare

När du köper en aktie för att sedan sälja den med vinst så kallas det för avkastning. En gång om året kan man även få utdelning från sina aktier. Det är något som man antingen kan återinvestera eller välja att plocka ut i kontanter. Som privatperson kan aktier vara ett bra sätt att spara pengar på samtidigt som man kan få dem att växa genom avkastning. 

Det kan bli en mycket stor skillnad jämfört med att bara spara på ett sparkonto med låg, eller ingen, ränta. Det kan dock vara ett riskfyllt sparande. Vill vara mer säker på att ens pengar genererar något ska man kanske hellre köpa fonder eller obligationer.

Vad är aktier för något?

En aktie är ett värdepapper som intygar om en viss ägarandel i ett företag. Det kan inte vara i vilket företag som helst utan bolaget måste vara registrerat som ett aktiebolag. För att registrera aktiebolag måste ägarna sätta in 50 000 SEK som initialt kapital. 

Om man köper en ägarandel i ett företag kan man även ha rätt att rösta på bolagsstämman vilket innebär att man faktiskt får vara med och styra i vilken riktning företaget ska gå. Det är grundarna av bolaget som bestämmer hur många aktier som företaget ska ge ut.

Aktier för nybörjare brukar vara de som tillhör stabila aktiebolag och som inte ser ut att ha några stora förändringar i sin verksamhet den närmsta framtiden. Man ska dock alltid vara på sin vakt. Även välkända företag kan råka ut för större eller mindre kriser vilket kan påverka värdet på aktierna. 

Man kan skaffa konton på till exempel populära Avanza bank för att enkelt handla med aktier. Där handlar du dessutom helt gratis tills dess att du har ett totalt sparat kapital på 50 000kr. Länk till Avanza bank!

Värdet på en aktie

En aktie har ett visst värde som man brukar kalla för marknadsvärde. Detta bestäms utifrån utbud och efterfrågan precis som för alla andra produkter. Det som avgör själva värdet på en aktie är bolagsvärdet. Man brukar säga att det är bolagets värde och bolagets aktiekapital och det kallar man med en gemensam benämning för riskkapital. Skillnaden mellan att vara ägare av ett bolag eller att endast äga en eller ett antal aktier är att den som äger aktier har ganska begränsat ansvar i bolaget.

Skulle det vara så att bolaget går i konkurs kan den som äger aktier inte förlora mer än vad den personen har satsat. Ägare av ett bolag kan däremot bli personligt skyldiga att betala tillbaka skulder om det inte är så att de registrerat en bolagsform som tar bort det personliga ansvaret vid en konkurs. Som aktieägare har man endast rätt till två saker och det är:

 • Rätt till andel av vinst
 • Rösträtt vid bolagsstämmor

Man kan säga att det som avgör själva värdet på en aktie är något som grundar sig på människors uppfattning om vad den andelen är värd. Det är alltid svårt att värdera en aktie och man måste se till alla tillgångar som bolaget har. Man kan dock inte vara helt säker på om man gör en dålig eller bra affär tills den dagen man bestämmer sig för att sälja sina aktier. Då kan man räkna på om det blev en vinst eller förlust. Under tiden har man rätt till utdelning av vinst en gång om året om det är så att bolaget man är aktieägare i väljer att dela ut den eventuella vinsten.

Varför ska man äga aktier?

Att köpa aktier för nybörjare är en investering som kan vara bra för den som vill ha ett långsiktigt sparande. Speciellt för de som söker större chans till avkastning på sitt sparade kapital. Om man placerar sina pengar i ett sparkonto har man oftast ränta på pengarna. Det innebär att det sakta men säkert kommer växa på kontot. 

Om man däremot köper aktier kan man få pengarna att växa mer och snabbare. Man kallar detta för en hävstång eftersom man hjälper kapitalet att stiga snabbare i värde. På så vis kan det vara mer fördelaktigt att skaffa aktier och se det som sitt sparande istället.

Nu kanske du undrar varför någon överhuvudtaget har ett sparkonto, men man ska komma ihåg att ett sparkonto är helt riskfritt medan med aktier kan man faktiskt förlora pengar om det vill sig illa.

Investor är en bra aktie för nybörjare

När man börjar handla med aktier är det bra att välja aktier för nybörjare. Man kallar aktier som har låg risk för detta då det är mindre troligt att den som köper aktier kan göra en dålig affär och därmed förlora alla sina pengar. 

I början kan det nämligen vara svårt att veta vad som är en bra eller vad som är en dålig investering när det kommer till att köpa aktier. Man får göra en analys men om man inte är van vid att handla med aktier kan det vara svårt att veta var man ska börja. Aktier för nybörjare kan vara aktier i stora och stabila företag.

Bästa nybörjaraktierna är trygga och ger en säker avkastning varje år. Man kan likna dessa vid sparkonton eftersom de inte kommer växa så värst snabbt, men den som äger aktier i bolaget kommer kunna få utdelning av vinsten en gång om året samt förhoppningsvis se att aktierna stiger i värde. 

Investmentbolaget Investor ses av många som ett stabilt och bra bolag.

Bästa nybörjaraktierna

Det bästa nybörjaraktierna brukar man kalla de aktier för nybörjare som är enklast att handla med. De har låga risker men i vissa fall begränsad möjlighet till hög avkastning. Det är det som är grejen. Man vill att de ska vara så kallade säkra kort. Finanso rekommenderar att de som vill in på marknaden köper ett par investmentbolag till till aktieportfölj. Du kan läsa mer om investmentbolag här. De populäraste investmentbolagen bland Avanzas kunder är:

 • Investor
 • Kinnevik
 • Industrivärden
 • Latour

Börja med investmentbolag och fonder

Det här är för att man inte bör handla med osäkra aktier i börjar då det kan krävas mer djupgående analyser för att avgöra om de är lönsamma eller inte. Det kan vara svårt för en nybörjare att avgöra detta. Därför bör man som nybörjare gå på aktier som tillhör stora och stabila företag. Om man inte orkar sätta sig in i detta kan man köpa andelar i fonder. Då har man en fondförvaltare som placerar pengarna åt en. Man får en andel i en så kallad aktieportfölj med lite olika aktier i.

Du kan t.ex. välja mellan fonder som kanske är bra för miljön, feministiska eller något annat fokus beroende på vad man själv gillar och vad man brinner för. Ett tips för den som ska börja handla med aktier är att köpa aktier med hög utdelning. En gång om året, i Sverige på våren, delar företagen ut vinst till sina ägare (det vill säga om de har gjort en vinst föregående år). Det här är bra för den som vill fortsätta köpa aktier eller kanske plocka ut pengarna och spendera dem på något.

Investmentbolag, en affärsidé som bygger på att köpa aktier

Det finns bolag som har som affärsidé att köpa aktier i andra bolag och dessa kallas för investmentbolag. De som jobbar på dessa bolag är experter på att köpa aktier och investera pengar i projekt, bolag och organisationer. Självklart kan de göra bra affärer ibland och kanske mindre bra affärer andra dagar. Man kan komiskt nog även köpa aktier i investmentbolag. 

På så vis kan man vara nybörjare men indirekt handla med riktigt avancerade aktier och värdepapper. Aktier för nybörjare är en helt annan grej än det som investmentbolag pysslar med. Man kan se dem som börshajar som ständigt ligger och söker efter de hetaste trenderna på aktiemarknaden.

Om du känner att du inte är sugen på att lära sig hur aktiemarknaden fungerar men ändå skulle vilja äga aktier så kan det vara smart att köpa aktier i ett investmentbolag. Ett investmentbolag har två olika mål. Det första är att få avkastning på det kapital som de investerat i ett annat bolag. Men sen finns det en annan sak som är intressant med investmentbolag. 

De flesta köper tillräckligt mycket aktier i portföljbolagen för att få inflytande i bolaget. Med aktier får de även rösträtt på bolagsstämmorna och med den rösten försöker de påverka viktiga beslut för verksamheten. För att kunna göra det måste de äga många aktier så att deras röster verkligen räknas som något i omröstningar.

Aktier, fonder eller obligationer

Alla tre nämnda begrepp är former av värdepapper som intygar om att man äger någonting. En aktie är en äganderätt i ett bolag och värdet på denna bestäms utifrån bolagets värde och kapital. Om man sedan sätter ihop en portfölj med aktier får man en fond och det är en fondförvaltare som ser till att den ständigt är uppdaterad. Fondförvaltaren ska köpa när aktierna är låga och sälja när de är höga så att man tjänar pengar på köpet. Indexfonder (även kallad passiv fond) är en värdepappersfond som strävar efter att dess värdeutveckling ska spegla ett visst marknadsindex. En aktiebaserad indexfond bygger på den enkla regeln att köpa samma andel av varje aktie som aktien har i det index som fonden har valt att följa

Guide – aktier för nybörjare

Om du vill börja handla med aktier finns det vissa steg som kan vara bra att gå igenom. Du måste lära dig vilka faktorer som påverkar aktier och hur man ska räkna på olika nyckeltal. Ta tid i början till att lära dig vad de olika orden står för eftersom det finns många nya begrepp om du inte är van vid att handla med aktier. Sedan kan det vara smart att skaffa ett konto hos en börsmäklare, som till exempel Avanza, så att du enkelt kan handla med aktier direkt i från datorn eller mobilen.

Du kan såklart välja att gå till sin bank också om man känner att man skulle vilja det. Men det är egentligen helt onödigt då allt finns smidigt online idag. Sedan gäller det att börja handla med aktier på en nivå som passar en själv och den kunskapen som man besitter. Successivt kan man gå uppåt och göra mer avancerade analyser inför ett köp eller en försäljning. Allting tar sin tid och det gäller att ha tålamod.

Sammanfattning

Innan du ger dig in på aktiemarknaden kan det vara klokt att göra en analys av nuläget. Det är lätt hänt att man investerar i dåliga affärer om man inte läst på innan ett köp, och det kan leda till att man förlorar pengar istället för tjänar som pensionär låna pengar

På så vis finns det en del som tappar smaken för att handla med aktier och därmed går miste om en jättebra chans att investera. Om man är ny på att handla med aktier så finns det mer säkra aktier som man kan börja med tills man känner att man har koll på hur marknaden och handeln fungerar.

Man brukar kalla dessa för nybörjaraktier och det finns flera olika metoder som man kan använda sig av för att finna dessa. Vi rekommenderar aldrig några enskilda aktier för nybörjare, men vi tycker att investmentbolag överlag är en mycket bra grundsten i portföljen. Dels så kan man titta på nätet, läsa bloggar, men man kan också läsa tidningar och så vidare. 

Man ska alltid välja det säkra före det osäkra om det är så att man känner att man inte har råd att förlora pengar. Självklart anser de flesta att de inte har råd att förlora pengar. Just därför är det viktigt att man tänker över sina köp innan man går in på aktiemarknaden.

Japp, de har en app!

Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Avanza - Årets bank 2018

Japp, de har en app!

Sköt sparandet var du än är! Gör som de flesta av våra kunder, ladda ner vår populära app och se hur smidigt du fixar dina ärenden därifrån.

Avanza - Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Hurra! Hurra!

Avanza blev vald till Årets Bank 2018 och har Sveriges nöjdaste kunder för 9:e året i rad.

Vanliga frågor​

Här hittar du de vanligaste frågor om aktier​

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.

Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner. Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!

De allra flesta bankerna idag erbjuder handel med värdepapper till sina kunder. Vi på Alltombank rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK).

Det finns traditionellt sätt två olika typer av aktier. Antingen A-aktier, eller B-aktier. I de flesta fall så räcker det att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.

Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning.