Något som har blivit populärt bland investerare och sparare under senaste åren är det som kallas för alternativa investeringar. Det kan låta lite diffust till en början men det är egentligen ingen större skillnad från vanliga investeringar bara att det kan ske på ett litet annorlunda vis. Det kan vara i andra tillgångsslag, genom lite annan typ av marknadsplats eller med ett helt annat upplägg.


Investera i fastigheter – alternativa investeringar

Bortsett från att Tessin hittills har gett god avkastning till sina investerare så har det också bidragit till ökat bostadsbyggande i Sverige vilket också är en positiv effekt om än att det kanske inte påverkar en personligen. För vissa projekt kanske aldrig hade blivit av utan kapital fårn utomstående bortsett från banken som kanske inte vill ha all risk i sammanhanget.

Så för den som vågar och den som letar finns goda möjligheter att hitta bra och alternativa investeringar om man inte tycker att de vanliga aktierna på Stockholmsbörsen lockar eller att fonder rent generellt är för tråkigt för ens del. Då finns dessa alternativ att vända sig till och det finns såklart även andra olika alternativ till alternativa investeringar, men det som är den stora grunden till det kan man väl säga är crowdfundingen. Alltså att allmänheten hjälps åt för att få det framåt och i återgäld så får man förhoppningsvis en fin avkastning om det går vägen.

Andra exempel är exempelvis lån till personer med lite sämre återbetalningsförmåga eller som tidigare drabbats av anmärkningar trots god statistik nu. Även lån till företag som inte är intressanta hos banken finns vilket har hög risk, men också möjlighet till god avkastning om du hittar dina guldklimpar. Finanso tycker att både Pepins och Tessin är två bra möjligheter till alternativa investeringar.


Pepins – investera i onoterade bolag

Pepins är en av de aktörerna på den svenska marknaden som verkligen ha lyckats slå igenom med sina alternativa investeringar. Det dem har gjort är att startat en marknadsplats där de ger privatpersoner att investera i onoterade bolag . Bolagen vill samla kapital och kan vända sig till crowdfunding och få ut sitt prospekt till allmänheten utan att faktiskt gå till den stora börsen och få alla de extra kraven som det faktiskt ställer.

Granskning och tillvägagångssätt är fortfarande väldigt likt en vanlig börsintroduktion, men det är inte daglig handel när ett bolag väl har fått sin kapitalrunda fulltecknad utan det ges specifika handelsdagar för de olika bolagen för att koncentrera handeln och skapa ett stabilare ägande. Exempelvis kan det vara fyra handelsperioder för ett bolag på ett år och dessa perioder ligger oftast omkring 3 – 5 dagar för att inte dra ut på det alltför mycket. Så istället för att ha en daglig utveckling av kursen så har marknaden chans till att ändra kursen några gånger per år vilket gör att kursen inte alls är lika svängig som på vanliga OMX-indexet.

Investera genom Pepins och få möjligheter

Det ger också möjlighet att köpa allt från en till massvis av aktier eftersom det inte utgår några courtageavgifter eller andra depåavgifter utan det är en mycket användarvänlig marknadsplats som också lyckats locka många bolag till att sprida sitt ägande och samla kapital genom att involvera vanliga småsparare som du och jag. Många utav de bolagen som introducerats hos Pepins har också haft en god utveckling framåt där Alvestaglass är en av de första bolagen som gick med där och fått en finfin utveckling i bolaget och en mycket större och mer engagerad kundkrets tack vare att man tog chansen att expandera via Pepins.

Så för att vara en alternativ investering så skiljer sig egentligen inte Pepins så mycket från de vanliga börserna och deras introduktioner av bolag men de gör det på ett lite roligare sätt och försöker engagera sina investerare på ett annorunda vis. Alvestaglass återigen bjöd exempelvis alla sina nya ägare vid introduktion på Pepins på varsin glasscheck för att de självklart ska kunna testa om de ej gjort det innan vilken fantastisk produkt de faktiskt investerat i nu.