Finanso rekommenderar att du alltid jämför aktiemäklare innan du väljer att öppna en depå. Courtagekostnaderna kan skilja sig mycket mellan olika mäklare. Om ni jämför aktiemäklare på nätet mot de gamla storbankerna så har generellt sätt nätmäklarna bättre villkor när det kommer till courtage. 

Vi tycker inte att man ska välja aktiemäklare efter enbart courtagekostnader, utan titta gärna på bl.a. bankens tjänster, kundservice och få därmed en korrekt uppfattning innan du öppnar ett konto hos din framtida nätmäklare. Länkarna nedanför är samarbetslänkar till respektive bank.

Bästa nätmäklaren och aktiemäklaren

Avanza Logo

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Avanza bank erbjuder courtagefri handel för alla kunder som har upp till 50 000 kr i sin depå. Dessutom är aktiemäklaren nordens Sveriges största aktör inom aktie- och fondhandel.

Nordnet Logo

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Nordnet är den bank som utmanar Avanza när det kommer till nätmäklarna. Vi tycker dock att Nordnet inte når hela vägen fram som bästa aktiemäklaren pågrund av deras plattform.

Nordea Logo

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Handla på marknader i 15 länder när du använder Nordea som aktiemäklare. Fördel om du ska pruta på t.ex. bostadslå

Aktieinvest Logo

Courtage: 0,00-0,25%
Minicourtage: 0-99 kr

Aktieinvest är en bank som är en utmanare och har fokuserat på aktiehandel och har bra förutsättningar när det gäller handel av aktier.


Såhär hittar du bästa aktiemäklaren och nätmäklaren på nätet

Hur gör man du för att hitta den bästa aktiemäklaren på nätet? Det är givetvis upp till var och en att avgöra vilken nätmäklare man anser är den bästa. Däremot finns det ett par punkter som kan vara bra att överväga innan du öppnar ett konto. 

Finanso använder Avanza som nätmäklare och tycker att det är Sveriges bästa aktiemäklare. Dock är vår åsikt högst personlig och du bör själv göra en research innan du väljer din bank. Avanza erbjuder även tjänster utöver aktiehandel som t.ex. bostadslån med låg ränta. Jämför aktiemäklare för att få fram vilken bank som passar dig och ditt sparande bäst.

Den bästa aktiemäklaren på nätet bör vara bäst i följande punkter:

  • Lägst courtage för storleken på just dina aktieköp
  • Lägst avgifter överlag på olika tjänster
  • Bäst kundservice
  • Bäst plattform  både på desktop och i mobilen
  • Erbjuder banken insättningsgaranti?
  • Vad finns det mer för fördelar med att välja just den nätmäklaren? 
  • Vad kostar det att belåna sin portfölj för att kunna köpa aktier?

Jämför aktiemäklare online

På Finanso så listar vi och jämför nätmäklare som vi tycker står ut mest på den svenska marknaden. Det innebär inte nödvändigtvis att vi har rätt, utan det är vår personliga åsikt. De nätmäklare vi har listat på denna sidan har alla låga courtagekostnader och vi tycker att Avanza bank står ut med sin enastående plattform, kundservice och nytänkande när det kommer till att utveckla funktioner för sina kunder. 

Om du väljer att öppna konto hos Avanza efter att du har jämfört nätmäklare så kan du även blir delägare i banken. Avanza bank är börsnoterat och du kan därmed köpa aktier i bolaget och ta del av bankens eventuella framgångar framåt i tiden. 

Köp aktier efter att du har jämfört nätmäklare

När du har läst igenom vår guide för aktiemäklare så väljer du att öppna ett konto via någon av våra länkar här ovanför. Alla mäklarna har en snabb registreringsprocess med hjälp av Bank-ID. Det gör att du snabbt kan öppna ett konto och komma igång med din aktiehandel snabbt. Det är bara till att skrolla upp på sidan och jämföra aktiemäklare nu på en gång!

Är du helt ny på marknaden och är det första gången du ha tänkt köpa aktier? Isåfall tipsar vi om att läsa vår guide om hur du bör tänka när du ska köpa aktier.


Lägst courtage och billigaste nätmäklaren

Det skiljer relativt lite på svenska marknadens aktiemäklare och förmodligen så kommer du att vara nöjd med vilket val du än gör. Men varför inte lägga 5-10 minuter på att göra en ordentlig jämförelse och på så sätt välja den bästa aktiemäklaren för just dig?

De nätmäklare med lägst courtagekostnad är följande banker: Avanza, Nordnet, DeGiro och Nordea. Fördelen med att använda t.ex. Nordea som aktiemäklare är att du kan använda det som en form av poäng när du t.ex. prutar på bolånet hos samma bank. De flesta nätmäklare har ett minimicourtage på 1kr och sedan en fast procentuell kostnad på 0,06%-0,25%. Dessutom handlar du helt courtagefritt hoa Avanza upp till 50 000kr och på Nordnet upp till 80 000kr. Det gäller endast på Stockholmsbörsen.


Ränta på ränta effekten

Hur stor blir skillnaden egentligen? Vi visar här nedanför ett exempel på hur stor skillnaden kan bli om du tar ett par minuter för att jämför aktiemäklare. I exemplet väljer vi att räkna på om du sparar 2000kr i månaden med en avkastning på 7% per år i 25 år. 

Du har dessutom en startbudget på 100 000kr. Efter 25 år så har du teoretiskt en portfölj värd 2 166 979 kr.

Om du istället sänker avkastningen med en procent till 6% per år och allt annat lika. Så har du endast 1 824 940 kr efter 25 år. Alltså en skillnad på hela 342 000kr! Nu har inte valet av nätmäklare direkt påverkan eller korrelation till din framtida avkastning, men exemplet visar på hur viktigt det är att inte glömma avgifter eller andra kostnader. 

Tack vare ränta på ränta effekten så blir just effekten stor både upp och ner. Så vårt råd till dig är att verkligen jämföra aktiemäklare!

Japp, de har en app!

Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Avanza - Årets bank 2018

Japp, de har en app!

Sköt sparandet var du än är! Gör som de flesta av våra kunder, ladda ner vår populära app och se hur smidigt du fixar dina ärenden därifrån.

Avanza - Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad

Hurra! Hurra!

Avanza blev vald till Årets Bank 2018 och har Sveriges nöjdaste kunder för 9:e året i rad.

Vanliga frågor​

Här hittar du de vanligaste frågor om aktier​

Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.

Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner. Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!

De allra flesta bankerna idag erbjuder handel med värdepapper till sina kunder. Vi på Alltombank rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK).

Det finns traditionellt sätt två olika typer av aktier. Antingen A-aktier, eller B-aktier. I de flesta fall så räcker det att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.

Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.

Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning.