Aktier kan göra vem som helst finansiellt rik, men det gäller att hantera aktier, investeringar och börsen på rätt sätt. Det är dock viktigt att inte ha för bråttom och söka efter snabba pengar. Vi rekommenderar alltid att man är långsiktig när man köper aktier på börsen och även att man vet vad man köper. Denna artikel kommer att lära dig grunderna för hur du kommer igång med aktier och vad du bör tänka på när du vill få exponering mot börsen.
Vi på Alltombank tycker att i princip alla människor bör ha någon form av exponering mot börsen. Det skiljer sig däremot mycket från person till person då alla har olika möjligheter när det gäller kapital, tidshorisont och risktagande. Vi kommer att gå igenom detta i punkterna längre ner i artikeln.
Vad är aktier?
Vad är en aktie för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.
Hur köper jag aktier?
Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner.
Hur fungerar aktier?
Längre upp i artikeln lärde vi oss att en aktie är en ägarandel av ett företag. Det innebär att när du köper en aktie så fungerar denna som ett bevis på att du äger en del av företaget. När transaktionen är gjord och du har köpt aktien så kommer du att bli registrerad som ägare i aktieboken. Aktieboken är ett register över alla aktieägare i bolaget. Registreringen kan göras av antingen Euroclear Sweden AB, din nätmäklare eller din bank. Förr i tiden så skrevs så kallade aktiebrev på pappersark. Nu för tiden sker allt digitalt och dina aktier finns registrerade i databaser. Aktiebrevet kallas numera för avräkningsnota och liknar numera ett kvitto på att du har köpt eller sålt aktier samt information kring transaktionen.
Vilka olika typer av aktier finns det?
Det finns flera olika typer av aktier. De delas lättast upp i två olika kategorier; stamaktier och preferensaktier. Stamaktierna kan sedan delas upp i A-, B- eller C-aktier som innebär att aktierna har olika mycket värde när det gäller rösträtt på årsstämman. Preferensaktier fungerar annorlunda än stamaktierna, du ges först och främst en förtur vid aktieutdelning jämfört med stamaktieägarna. Preferensaktier har allt som oftast en förbestämd utdelning och kan därmed inte ta del av någon utdelningstillväxt som stamaktieägare kan få. Ett vanligt scenario är A-aktier ger dig rätt till fler röster på bolagsstämman, medan B- och C-aktier ger färre röster. Här nedanför kan ni läsa mer om olika typer av bolag och aktier.
Vart handlar man aktier?
De flesta bankerna erbjuder idag värdepappershandel till sina kunder. Vi på Finanso rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK) istället för en traditionell Aktie- & Fond depå. Läs mer om varför du bör använda ett investeringssparkonto här!
Bygg en utdelningsportfölj av utdelningsaktier
Önskar du köpa aktier till en aktieportfölj som kan ge stabila passiva intäkter i form av aktieutdelningar? Då kan så kallade utdelningsaktier vara något för dig. Det finns utdelningsaktier som erbjuder hög direktavkastning eller de som erbjuder en stabilt utdelningstillväxt. Till höger kan ni lära er mer om utdelningsaktier med hjälp av Alexander från Unga Aktiesparare.
Vi har dedikerat en hel artikel för just utdelningsaktier och hur du kan bygga en utdelningsportfölj.
Vilken typ av aktier ska jag välja i min aktieportfölj?
Kommer du att vara engagerad i företagets verksamhet så kan det vara en bra idé att läsa på om vilken typ av rättigheter varje aktie ger. Vill du kunna få inflytande och så hög rösträtt som möjligt så kan A-aktier vara det bästa valet för dig.
I de flesta fall och det som vi alltid brukar rekommendera är att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Men den primära anledningen till varför vi alltid brukar rekommenderar B-Aktier är för att det är mycket högre omsättning i förhållande till A-Aktier. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.
Generellt sett så rekommenderar vi inte dig att investera i preferensaktier då dessa skiljer sig mycket från de vanligaste aktieslaget – stamaktier. Men är du ute efter hög direktavkastning så kan preferensaktier vara något för dig.
Vad är preferensaktier för något?
Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning. Det innebär att du inte kommer kunna ta del av eventuella utdelningshöjningar. Tänk på att läsa på om preferensaktiernas inlösenkurser och annat som är viktigt att ha koll på innan du köper dina första preferensaktier. Vi brukar som sagt aldrig rekommendera preferensaktier då det kräver mer av dig som privatperson och svårare att hålla koll på alla delar.
Hur ser jag vilken sorts aktier jag har?
Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.
Exempel:
Sveriges nöjdaste sparare 9 år i rad
Hos oss ska dina pengar gå till ett ökat sparande, inte till onödiga avgifter. Välkommen till en bank som den borde vara.
Japp, de har en app!
Sköt sparandet var du än är! Gör som de flesta av våra kunder, ladda ner vår populära app och se hur smidigt du fixar dina ärenden därifrån.
Hurra! Hurra!
Avanza blev vald till Årets Bank 2018 och har Sveriges nöjdaste kunder för 9:e året i rad.
Vanliga frågor
Här hittar du de vanligaste frågor om aktier
Vad är aktier för något? Enkla svaret är att aktier är delar av ägandeskapet i ett företag. Äger du en eller flera aktier i ett bolag så är du delägare i bolaget. Skulle bolaget ha exempelvis 100 utestående aktier och du köper 10 av dessa så äger du 10% av bolaget. För att du ska kunna köpa aktier i ett bolag så behöver företaget vara ett så kallat aktiebolag. Det behöver även vara noterat på en börs eller handelsplattform för att kunna genomföra transaktioner av aktierna.
Du köper aktier genom att öppna ett Investeringssparkonto (privatperson) hos en bank. Vi rekommenderar att du väljer en nätmäklare då dessa har bäst utbud, courtagepriser och funktioner. Läs mer och öppna ett Investeringssparkonto hos Avanza bank!
De allra flesta bankerna idag erbjuder handel med värdepapper till sina kunder. Vi på Alltombank rekommenderar dock att du använder någon av nätmäklarna Avanza eller Nordnet då dessa erbjuder låga courtage (avgifter), bra utbud och bra verktyg. Du bör även köpa dina aktier i ett Investeringssparkonto (ISK).
Det finns traditionellt sätt två olika typer av aktier. Antingen A-aktier, eller B-aktier. I de flesta fall så räcker det att äga B-aktier för privata aktiesparare. Kursen brukar inte påverkas markant och du är berättigad till lika hög utdelning som ägare av A-aktier. Var dock uppmärksam så att det finns någon omsättning i aktieslaget du väljer. Det gör at att du enklare kan både köpa och sälja dina aktier.
Om du loggar in hos din nätmäklare och navigerar dig fram till din depå så kan du enkelt se vilken sorts aktier du äger. Ändelsen på aktiens namn anger vilken sorts aktie det är.
Preferensaktier står för “preferens” vilket i sin tur innebär att du som ägare av preferensaktier får förtur till aktieutdelning före ägare till stamaktier. Det kallas ofta för företrädesrätt. Preferensaktier brukar generellt erbjuda extra hög direktavkastning och dessutom ha en förutbestämd fast utdelning.