Åtta snabba spartips som ger mer över i plånboken

Januari, nytt år och en av årets fattigaste månader, ett ypperligt tillfälle att se över sina fasta kostnader och dra ner på det som inte är nödvändigt. Vi går igenom 8 snabba tips på hur du kan spara pengar utan att behöva dra ner på din livskvalité för mycket. För ännu fler spartips, besök Sparportalen.se

Elabonnemang

Bor du i villa eller lägenhet? Ju större du bor, desto större elåtgång har du antagligen. Har du även uppvärmning som sker via el på något sätt; antingen direktverkande el eller via en värmepump så har du desto mer att spara genom att byta elbolag. Ta reda på vad du har för elabonnemang idag och vilken eventuell bindningstid du har, sedan är det bara att jämföra. Många elbolag har olika former av rabatter för att locka till sig nya kunder. I vissa fall kan det vara stora rabatter som gäller i ett visst antal månader eller upp till ett år. Du har oftast inget att förlora på att byta elabonnemang. När rabatten har gått ut kan du bara hoppa till nästa elbolag.  

Mobilabonnemang

En enkel avgift att minska på. Vad betalar du idag och hur mycket surfar du? Gör du inte slut på all surf kanske du kan gå ner ett snäpp och därmed betala ett lägre pris per månad. Kanske lönar det sig att byta till ett helt annat abonnemang? Precis som elabolagen så använder mobiltelefonoperatörerna olika former av rabatter för att locka till sig nya kunder – utnyttja detta! 

Bredband

Behöver du hastigheten du har idag? Skulle du märka om du gick ner i hastighet? Vilka alternativ kan du använda? Kör du ADSL eller Fiber kan du ofta välja mellan olika operatörer. Jämför bland de tillgängliga och gör ett bättre/billigare väl om det är möjligt.

Film & TV

Har du ett eller flera abonnemang för Play-kanaler som Netflix, HBO eller Viaplay? Finns det något du kan pausa? Köp en månad åt gången för de olika tjänsterna och binge-kolla på det du vill se. 

Spotify & Ljudbokstjänster

Använder du Spotify Premium? Är ni flera i samma hushåll som har varsitt abonnemang? Då skulle ni antagligen spara på ett familjeabonnemang som ni delar på. Det går att ha upp till 5 användare på ett Spotify Family-abonnemang som är billigare än två separata abonnemang. 

Medlem i någon av alla ljudbokstjänster? Utnyttjar du det eller ligger de bara och tickar pengar varje månad? Ta en paus och se om du saknar det. 

Försäkringar

Gå igenom dina försäkringar, genom olika jämförelsetjänster är det ganska enkelt att jämföra. Hos en del aktörer kan du spara pengar genom att samla flera försäkringar. 

Bolånet

Har du ett bolån? Här kan det finnas prutmån. Betalar du listräntan idag så kan du antagligen få ner din ränta några tiondelar. Alla banker är skyldiga att ange genomsnittsräntor. Du kan behöva leta lite för de skyltar inte med dessa uppgifter överst direkt. Genom att jämföra genomsnittsräntor och din ränta kan du enkelt se om det finns pengar att spara. Genomsnittsräntan visar snitträntan som ett nytt eller omförhandlat bolån fick under den senaste månaden. 

Dåliga vanor

Det lättaste och svåraste sättet att spara pengar på. Nytt år – kanske dags för bättre vanor? Kan du minska på hämtmaten, rökandet eller snusandet? Här har du mycket pengar att spara.