Vad är bankgiro och hur fungerar det?

Bankgirot är en svensk tjänst som förenklar överföringar av pengar mellan företag eller från privatpersoner till företag. Här nedanför följer en närmare förklaring av hur det fungerar.

bankgiro

Förenklar hantering av inbetalningar

Bankgiro används av de flesta stora svenska företag, föreningar och organisationer för att ta emot betalningar elektroniskt inom Sverige. Även mindre organisationer kan ha nytta av bankgiro – inte minst genom att göra det enklare för medlemmar eller kunder att göra sina inbetalningar. När du använder bankgiro får du god överblick över de inbetalningar som har gjorts och varifrån de kommer. Dessutom behöver du aldrig lämna ut företagets bankkontonummer för att ta emot betalningarna. Bankgironumret kan du fortsätta använda även om du byter bank, så länge banken är anslutet till Bankgirot.

Bankgironummer fungerar som mellanhand

Bankgironummer är inte samma sak som företagets bankkontonummer, utan fungerar som en mellanhand innan betalningen kommer in på företagskontot. Du får pengarna på det bankkonto som du har valt att koppla till det specifika bankgironumret. På så sätt kan du styra inbetalningarna dit du vill. Ett och samma företag kan ha flera bankgironummer för ett eller flera olika bankkonton. Beroende på hur du väljer att fördela pengarna kan bankgiro underlätta betydligt vid bokföring och redovisning.

Bankgiro

Bankgirot tillhandahålls av Bankgirot AB

Bankgirot startade 1959 av ett antal svenska banker som ville ha en gemensam tjänst för enklare överföringar och betalningar till företagskonton. Bankerna använder företagets unika bankgironummer, bland annat för att identifiera företagets namn på kundernas kontoutdrag. I princip alla stora banker i Sverige är kopplade till Bankgirot, och därmed behöriga att utfärda bankgironummer till sina företagskunder. Bankgirot är alltså det företag som tillhandahåller tjänsten med bankgironummer och gör det möjligt för företag och organisationer att ta emot elektroniska betalningar på ett smidigt sätt.


Frågor och svar om bankgiro

Vad är ett bankgiro?

Ett bankgiro är en betalningsmetod som används för att betala fakturor och andra betalningar. Istället för att skicka pengar direkt till mottagarens bankkonto, sätter avsändaren in pengarna på mottagarens bankgirokontonummer.

Hur fungerar betalningar med bankgiro?

För att göra en betalning med bankgiro behöver avsändaren ange mottagarens bankgirokontonummer och betalningsinformationen, som fakturans nummer och belopp. Avsändaren kan sedan sätta in pengarna på mottagarens bankgirokontonummer via sin egen bank eller på ett bankkontor.

Vilka fördelar finns med att använda bankgiro?

Bankgiro är en säker och bekväm betalningsmetod som används av många företag och organisationer. Det är en vanlig betalningsmetod för fakturor och andra regelbundna betalningar, och det är också möjligt att använda bankgiro för att ta emot betalningar från kunder. Betalningar via bankgiro bokförs vanligtvis snabbt och kan spåras via bankens transaktionshistorik, vilket gör det enklare att hålla koll på betalningarna.