Rutavdrag är en skattereduktion för hushållsnära tjänster som kan utföras i eller i närheten av hemmet. Syftet med rutavdrag är att underlätta för hushåll att anlita professionell hjälp för vardagssysslor och därigenom frigöra tid för annat.

Vilka tjänster omfattas av rutavdraget?

Rutavdraget omfattar olika typer av hushållsnära tjänster, inklusive städning, tvätt och strykning, fönsterputsning, trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-support. Det finns vissa begränsningar för vilka tjänster som omfattas av rutavdraget, till exempel ombyggnadsarbete eller reparationer av fastigheter. Det är viktigt att kontrollera vilka tjänster som är berättigade till rutavdrag innan man anlitar en tjänsteleverantör.

Hur fungerar rutavdraget?

Rutavdraget är en skattereduktion och innebär att den som anlitar en tjänsteleverantör för hushållsnära tjänster får dra av en viss procent av kostnaden från sin skatt. För år 2023 är rutavdraget 50% av arbetskostnaden för tjänsterna, med ett maxbelopp på 50 000 kr per person och år. Det innebär att om kostnaden för tjänsterna är 40 000 kr, får man dra av 20 000 kr i skatt. Om kostnaden är högre än 100 000 kr får man bara göra rutavdrag på 50 000 kr.

Vem kan få rutavdrag?

Alla personer över 18 år som betalar skatt i Sverige kan få rutavdrag. För att kunna göra rutavdrag måste man ha betalat för hushållsnära tjänster som är godkända för avdraget. Det är viktigt att notera att rutavdraget endast kan göras för tjänster som utförts i eller i närheten av hemmet, och inte för tjänster som utförs i en annan fastighet eller på arbetsplatsen.

Vilka krav ställs på tjänsteleverantören?

För att man ska kunna göra rutavdrag för en tjänst måste tjänsteleverantören ha F-skattsedel och betala sociala avgifter. Detta innebär att man som kund kan känna sig trygg med att tjänsteleverantören är en seriös aktör på marknaden och att man inte riskerar att hamna i skattetvister.

Sammanfattningsvis är rutavdrag en skattereduktion som gör det möjligt för hushåll att anlita professionell hjälp för vardagssysslor och därigenom frigöra tid för annat. Genom rutavdraget kan man dra av en viss procent av kostnaden för hushållsnära tjänster från sin skatt, vilket gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att anlita professionell hjälp.


Frågor och svar om rutavdrag

Vad är rutavdrag?

Rutavdrag är en skattereduktion som ges till privatpersoner för hushållsnära tjänster som utförs i hemmet, till exempel städning, tvätt, trädgårdsarbete eller barnpassning.

Hur mycket kan man få i rutavdrag per år?

Sedan 2021 är det möjligt att få upp till 50 000 kronor i rutavdrag per person och år. Tidigare var det 25 000 kronor.

Vilka tjänster omfattas av rutavdrag?

Rutavdrag gäller för hushållsnära tjänster som utförs i eller i anslutning till en privatbostad. Det kan exempelvis vara städning, tvätt, trädgårdsarbete, barnpassning eller IT-hjälp.

Hur gör man för att få rutavdrag?

För att få rutavdrag behöver man betala för en tjänst som omfattas av rutavdrag och sedan dra av en del av kostnaden på sin deklaration. Man behöver också se till att företaget man anlitar för tjänsten är godkänt för F-skatt och har betalat sina skatter och avgifter.

Gäller rutavdraget för alla?

Nej, rutavdraget gäller enbart för privatpersoner som är folkbokförda i Sverige och betalar skatt här. Det gäller också endast för arbete som utförs i eller i anslutning till den privata bostaden.