Gräddsifon

Recept på godaste sommarpajerna! 

Sommaren är äntligen här! Och vad säger mer sommar än en fantastiskt god paj? Både i dessertform och i matigare former, men jag är särskilt förtjust i just dessertpajer. För vem älskar inte jordgubbar, rabarber, grädde och fläder? Och alla de smakerna är framför allt förknippade med sommaren! Så, för att komma till skott, här är mina 2 godaste recept på mina favoritpajer: 

Knäckig rabarberpaj 

Du behöver: 

  • 2 dl havregryn 
  • 2 dl socker 
  • 1 ¾ dl vetemjöl 
  • ½ tsk bakpulver 
  • 1 krm vaniljsocker 
  • 1 krm salt 
  • 125 gram smör 
  • ½ dl vispgrädde 
  • ½ dl ljus sirap 
  • 500 gram rabarber 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. 
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. 
  4. Ansa och skär rabarbern i ca 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form, ca 26 diameter. Bred på smeten. 
  5. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått färg. 

Smulpaj med rabarber och jordgubbar 

Du behöver: 

  • 100 gram smör 
  • 3 msk strösocker 
  • 1,5 dl vetemjöl 
  • 1,5 dl havregryn 
  • Ca 400 gram rabarber 
  • 0,5 l jordgubbar 
  • 1,5 dl strösocker 
  • 1,5 msk potatismjöl 

Gör så här: 

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn. 
  2. Skiva rabarbern tunt. Blanda ihop med skivade jordgubbar, socker och potatismjöl. 
  3. Bred ut fyllningen i en form. Strö över smuldegen. 
  4. Grädda pajen på 225 grader i ca 15–20 minuter. 
  5. Servera med grädde. 

Jag rekommenderar att servera pajerna ihop med grädde, gärna från en gräddsifon! Det blir mycket lättare att få till en perfekt fluffig klick grädde när man använder sig av en gräddsifon, och det finns dessutom billiga gräddsifoner att köpa på nätet ifall ni inte redan har en hemma. I helgen ska jag testa att göra en ny paj med citron och fläder, och självklart med grädde – kommer bli supergott!