Hur du gör en matbudget - och håller dig till den!

Mat är något som tenderar att sluka väldigt mycket pengar varje månad. Man tänker kanske att man äter billigt och sparar resterna, men i slutet av månaden står man likväl där med långa kvitton. Som tur är, är matkostnader också något som enkelt kan minskas genom att hålla sig till en budget.

Skapa en budget…

Det första steget mot att minska dina matkostnader är att göra upp en tydlig budget. Först måste du veta hur mycket du faktiskt spenderar på mat i nuläget. Spara alla kvitton och skriv ner eventuella restaurangbesök du gör under minst en veckas tid. Detta kan sedan användas som underlag till din budget.

Ta fram penna och papper och skriv ner hur mycket du kan tänka dig att spendera på livsmedel varje vecka. Om den reella kostnaden är högre än den summan, är det dags att stryka sådant som du kan leva utan. Kanske du kan skippa den där chokladkakan du brukar äta på fredagseftermiddagen? Eller så kan du kanske ta med en matlåda till jobbet istället för att köpa lunch ute?

…och håll dig till den!

När detta är färdigt bör du testa att göra upp din första veckomatsedel. Här är det bara att brainstorma. Sök upp recept, gå igenom gamla kokböcker och låt fantasin flöda. Det bästa du kan göra är nämligen att laga så mycket mat som möjligt själv – detta sparar du mycket på jämfört med dyra uteluncher och cafébesök.

För många av oss är vardagspusslet dock svårt att få ihop. Planering, matinköp och matlagning hinns inte alltid med. För att inte tala om orken som tryter ibland. Som tur är finns färdiga matkassar som levereras hem till dörren, innehållande färdiga recept och ingredienser som behövs. Allt som behövs är några klick för att få varierad och god mat hemskickad. Smidigare kan det inte bli! Surfa in på billiga matkassar för att jämföra olika företag som levererar matkassar, och hitta ett som passar just dig. Ta gärna en titt på årstiderna matkasse, som erbjuder något för alla livsstilar – oavsett allergier, dieter eller andra önskemål.

När du väl har din veckomeny är det bara att njuta! Visst kan det ibland kännas frestande att unna sig själv en extra utefika, men försök att hålla fikabehovet under kontroll tills du kommer hem. Det kommer att kännas mycket bättre i slutet av månaden när räkningarna väl ska betalas.