Hur man sparar pengar genom att köpa kvalitetsprodukter

Vi lever i en materialistisk tid där konsumenten står i fokus, och där det konstant produceras massvis med nya produkter inom alla möjliga kategorier och användningsområden. Butiker och varumärken konkurrerar om priserna och vi matas med lockande erbjudanden på billiga produkter som vi kanske egentligen inte alls behöver. Mitt i köphetsen ska vi försöka leva en hållbar och miljövänlig livsstil, vilket inte alltid går hand i hand med vårt köpmönster… I den här artikeln vill vi förklara varför man bör bli bättre på att satsa på kvalitetsprodukter, och hur det faktiskt kan ha en positiv inverkan på vår ekonomi.

Vad definierar en kvalitetsprodukt

Ja, vad är egentligen en kvalitetsprodukt? Det är lite av ett luddigt begrepp, och används av många företag som en del av reklam och marknadsföring av deras produkter. Därför kan det vara knepigt att definiera just ordet kvalitet när det kommer till produkter. En produkt av hög kvalitet är ofta en hållbar produkt som har lång livslängd, en investering helt enkelt. Genom att investera i produkter av hög kvalitet undviker du att ständigt köpa nytt, vilket trots att de nya varorna kan vara billigare, på sikt kan bli riktigt dyrt. 

För att hitta rätt kvalitetsprodukter, oavsett om det är en dammsugare eller en mascara du ska köpa så kan du använda dig av en konsumentguide, som jämför och betygsätter olika produkter. Testoversikt.se är ett exempel på en sådan, där du får hjälp till att göra ett bra och hållbart kvalitetsköp helt enkelt.  

Märke, material och hållbarhet

En viktig sak att ha i åtanke när man letar kvalitetsprodukter är att vara uppmärksam på vilket material produkten är tillverkad av. Är den tillverkad av ett hållbart material? Ta kläder och skor till exempel, satsar man på ett hållbart material så kostar det ofta lite mer än en modell som är gjort i ett mindre hållbart material. I de allra flesta fall är det dock värt att lägga det där lilla extra på ett material av hög kvalitet eftersom produkten då har längre hållbarhet. Detta gäller oavsett om den kommer till skor, barnvagnar, heminredning, teknik eller något helt annat.

Ofta kan man läsa på om olika märken för att lista ut vad de har för värderingar och missioner när det kommer till tillverkning och försäljning av deras produkter. Här kan du ganska snabbt se om varumärket satsar på kvalitetsrika produkter samt om de framställs på ett hållbart sätt. 

Kvalitet framför kvantitet

Det här är ett uttryck som gör sig gällande i de allra flesta situationer. Satsa hellre på en eller ett fåtal produkter av hög kvalitet, framför massvis av produkter i lägre kvalitet. Ibland blir vi lockade till att köpa billiga produkter som varken är nödvändiga eller hållbara, och många bäckar små som man säger… Att impulshandla kan nämligen bli en dyr affär. Låt oss använda en hudkräm som exempel. Vi säger att en hudkräm av lägre kvalitet kostar 50 kronor, den är inte speciellt dryg och håller ungefär i en månad. Det vill säga, att du köper en ny hudkräm varje månad och lägger 600 kronor om året på krämen. En hudkräm av högre kvalitet kostar 200 kronor, men eftersom den är av hög kvalitet så är den även dryg och håller i upp till ett halvår. Du lägger då 400 kronor om året på en hudkräm, och har faktiskt sparat 200 kronor mot att köpa den billigare lågkvalitetsprodukten.  

Spara pengar med kvalitet

Resultatet av att välja kvalitetsprodukter blir helt enkelt att du på sikt faktiskt kan spara massor av pengar, eftersom produkterna håller längre, det blir mindre slitage och färre köp. Att lägga lite extra tid på att hitta produkter av högre kvalitet kan alltså vara riktigt värdefullt och en investering för framtiden. Du kan lägga undan pengarna du sparar på ett sparkonto och använda dem till något mycket mer betydelsefullt senare i livet. Eller varför inte lägga pengarna som blir över på att investera i aktier och förhoppningsvis tjäna ihop en rejäl slant i slutändan? 

Genom att jämföra produkter och läsa recensioner och guider så blir det lättare att fatta rätt köpbeslut. Ett mer genomtänkt köp av en produkt av hög kvalitet är inte bara smart för plånboken, utan också snällt mot miljön.