Vinställ i metall

Vilket vin ska man servera på kräftskivan? 

Äntligen är det kräftsäsong och här hemma ska vi ställa till med en stor kräftskiva! Vad man äter på en kräftskiva säger väl sig självt, men vad ska man dricka? Brännvin och öl är det man alltid har druckit på kräftskivor, men vi är mer sugna på vin. Så, vilket vin ska man servera på kräftskivan? 

Mitt främsta tips är att välja ett vin som man redan vet att man tycker om, det är alltid ett säkert kort. Men om man hellre vill välja ett vin som passar till maten, och kanske inte enbart kräftorna, så finns det några saker som man behöver tänka på: 

  • Anpassa vinet efter tillbehören som serveras! Ofta så äter man pajer till kräftskiva, till exempel Västerbottenpaj eller en kräftpaj, samt aioli och bröd. Så ett tips är att fokusera på att välja ett vin som snarare passar till dessa istället för kräftorna. 
  • Anpassa vinet efter kräftorna! Vill du istället satsa på att ha ett vin som passar till själva kräftorna, så ska du spana in rosé- och vita viner, gärna friska och fruktiga. Sötman och syran i dessa viner balanserar det salta i kräftorna. 
  • Välj rött vin för att få fram umamin i kräftorna! Kräftor innehåller umami, och dricker man rött vin till dessa så kommer det röda vinets egenskaper att förstärkas vilket gör att vinet känns strävare. Satsa på ett rött vin med mjuka och bäriga toner. 
  • Köp mer än en sorts vin! Varför bara satsa på ett vin och en smak? Köp flera stycken istället! Har du ett vinställ hemma så kan du placera ut vinflaskorna i detta som en snygg detalj under kvällen, och bara använda de som finns i vinstället. Har du inget vinställ i hemmet så finns det snygga vinställ i metall som rymmer både 50 och 30 flaskor på en gång! 

Med de här små tipsen borde det inte vara några problem att få till en gedigen vinlista till kräftskivan!